Egypte toont vol trots dertig prachtig versierde sarcofagen

De bijzondere vondst wordt getoond aan belangstellenden.

 

De dertig houten sarcofagen, die eerder deze week nabij de Egyptische stad Luxor werden gevonden, zullen volgend jaar in het Groot Egyptisch Museum worden tentoongesteld. Het ministerie van Oudheden heeft de historische vondst zaterdag officieel aan publiek getoond.
Begin deze week vonden archeologen de dertig sarcofagen in Asasif, dicht bij de wereldberoemde Vallei der Koningen (kaartje: zie onder). In de kisten liggen de mummies van waarschijnlijk de familieleden van hogepriesters

Duizenden jaren oud
Naar schatting zijn de overledenen ongeveer 3000 jaar geleden in de kist gestopt. Maar er zijn ook een paar sarcofagen die nog veel ouder zijn, uit de jaren 1550-1292 voor Christus. Dat is de zogeheten 18de Dynastie, misschien wel de bekendste periode uit het oude Egypte. Dat is de tijd waarin farao’s als Toetanchamon, Hatsejepsoet en Achnaton het voor het zeggen hadden.
De rijkelijk versierde doodskisten waren in twee lagen op elkaar gestapeld, slechts één meter onder de grond. Op de doodskisten zijn, ondanks de ouderdom, zwarte, groene, rode en gele schilderingen van slangen, vogels, lotusbloemen en hiërogliefen nog steeds duidelijk zichtbaar. Het Egyptische ministerie van Oudheden sprak eerder al over ‘één van de grootste en belangrijkste vondsten’ in de afgelopen jaren.
Minister Khaled el-Enany bevestigde dat de “belangrijke” collectie van Asasif volgend jaar naar een museum zal verhuizen.

Advertisements

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.